Ros Hásáná 5770.

Rosh Hásáná az ünnep kezdete általában szeptemberben kezdődik, a héber Tishrei honapja. Az idén szeptember 18 - án, pénteken este, 19 - 20 - án szombaton és vasárnap Ros Hásáná 5770.
A hagyomány szerint Rosh Hásáná emléket állít a teremtés csúcspontjának, Isten szuverenitásának elfogadásáról szerte a világon. Ezeken a napokon Isten dönt az emberek cselekedetei szerint, bűnösök e? A jövőjük felett dönt, a megtérés Jom Kippur időszakig tart. Ezen az időszak alatt Ros Hásáná és Jom Kippur között úgynevezett „tíz napos bűnbánat” van melynek során az embereknek lehetőségük van, hogy engesztelést kapjanak a bűneikért. A zsinagógákban Különleges liturgikus imákat énekelnek, olvasnak, amelyek több évszázadokon keresztül alakultak ki. A különleges bűnbánati ima a Szlichot imákban a bocsánatkérés, megbánás szavai olvashatóak. Ezekben a napokban, a zsinagógákban minden reggel megfújják a Sofárt is amely szimbolizálja Isten szuverenitását a világon, emlékeztesse a hívőket a törvények betartására, amelyet Mózes vett át a Sinai hegyen, és a Sofár hangja fel hív a megtérésre, figyelmeztet az ítélet napjára.
Az ünnep estéjén a vacsoránál általában mézbe mártott almát, valamint gránátalmát szoktunk fogyasztani, hogy a következő évünk gazdag, és édes legyen.
Mindnyájan írassunk be az Élet Könyvébe!
Szerintem érdemes ellátogatni a zsinagógákba meg hallgatni a különleges liturgikus imákat, és énekeket, és egymást köszönteni a következő szavakkal: Shana Tova!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések