Dán

A Dan-kibucot 1939-ben alapították, melyet a tőle 1 km-re északra lévő ókori városról Danról neveztek el. Izrael északi határához közel található a település 200 m-el a tengerszint felett. Az itteni domb lábánál ered a Dan, a Jordán folyó három forrásfolyójának egyike.
A domb helyén Lais /Lajish/ kánaáni város állt, amelyet már az i.e. 15. és 18.századi egyiptomi szövegek említenek. A Dán zsidó törzs letelepedésre alkalmas helyet keresve foglalta el e helyet, innen kapta a nevét. A Dán törzs tagjai az Efraim hegyén rabolt bálványképet állítottak fel majd szentélyt is építettek neki.
A Jahve-kultusztól idegen szentélyt épített fel még, Jerobeám is, aki i. e. 933-tól volt az északi birodalom , Izrael első királya. Mivel a jeruzsálemi Templom Júda királyság birtokában volt, Jerobeám állíttatott fel, az egyiket Bételben a másikat Dánban. Ezekben az aranyborjút imádták. Jerobeám még palotát is építtetett, a város azonban 200 évvel később III.Tiglapileszá lerombolta.
A kibucban természetrajzi múzeum található, mely a környék geológiájával és az egykor mocsaras Hule-síkság lecsapolásával ismerteti meg az ide látogatókat. Kellemes sétát tehetünk a természetvédelmi rezervátumban is. Utunk dús növényzeten keresztül, fahidakon át és barlangok mellet vezet el a Dan forrásaihoz, és a régi Dan településdombjára. A területen 1965 óta folynak ásatások.
Találtak egy i.e. 10. századi városkapu maradványt. Innen lépcső vezet fel egy 18x18 m alapterületű lapos emelvényhez, ami feltehetőleg egy izraelita szentélyhez tartozott.
Sharon Asher

Megjegyzések

gzeevi üzenete…
Kedves Sharon, mindig nagy örömmel olvasom okos, szerető országismertetéseit. De most meglepetve hallottam életemben először a Dán kibuc neve eredetének egyik magyarázatát, a "Ban" város nevéből... Eddig úgy tanították, hogy persze a Dán törzs egyik fele északra vándorolt (a másik a mai Tel Aviv körzetében telepedett le), és ez a név eredete. A "Ban" városnevet eddig senki sem hallotta. Az itt lévő görög lakosság szentélyt emelt Pan istennek - amelynek maradványai ma is láthatók, - és erről Paneasnak, később Paneumnak nevezték a települést különböző korokban, de mi inkább Caesarea Philippi néven ismerjük. Az arab nyelvben nincs ugye "p", hanem az "b"-vé változik, így született Banias neve, amely a forrásvidéket, a patakot jelöli ma. De "Ban" város nevét diplomás idegenvezetőktől is kérdeztem, - ketten sohasem hallottak róla, így felhagytam a további kérdezősködéssel.

Baráti üdvözlettel, további érdekes ismertetéseit várva, és minden jót kivánva az Új Évre, shana tova: gzeevi
Sharon Asher üzenete…
Kedves Zeevi!

Köszönöm az észrevételét. Természetesen Dan - ról van szó az írásban, és nem Ban ról.

Baráti üdvözlettel: Asi

Népszerű bejegyzések