Hetiszakasz

2009. aug. 16-23.
Softim

Ezen a héten a Softim szidráját, hetiszakaszát olvassák a zsinagógában. Jelentése „Bírákat". A jog és az igazságosság, a rend, a tör-vényesség, a Szentírás egyik leg¬fontosabb mondanivalója, követelménye. A noeiták hét törvényének egyetlen - tedd - parancsolata az igazságszolgáltatás kialakítása. Bírák és felügyelők biztosítják és őrzik a törvényességet. A fel-ügyelő sótér szóval van jelölve, Izraelben a rendőröket nevezik így. Igazságot, igazságot kövess! A Tóra egyik sokat idézett kiemelkedő mondata. A bírák legyenek hozzáértők és pártatlanok, meg-vesztegethetetlenek. Nem szabad tekintélyes embernek, gazdagnak kedvezni, de szegénynek sem, ugyanis az igazság nem alku tár¬gya. Attól eltérni semmilyen körül¬mények között nem szabad. Két vagy három tanú kellett az ítélethez. Saját maga ellen senki nem vallhatott. Ez lehetetlenné tette a totalitárius rendszerek gyakorlatát, a kínzás alapján kicsikart vallomásokat. Nehéz ügyekben a legfelsőbb bíróság döntött. Ez vidéki városokban 23 tagból állt, a komoly kérdésekben ítélkező Jeruzsálemi Szánhedrin 70tagú volt, az elnöki tisztet legtöbbször a főpap töltötte be.
Menj ahhoz a bíróhoz, aki lesz abban az időben nálatok. Tehát aki veled él, azt a levegőt szívja, amit te, ismeri problémád, gondod, mert mindezt látja, tapasztalja. A hazug tanú azt a büntetést kapta, amelyet megvadultja kapott volna, ha az igazság nem derül ki. Aki akaratlanul embert ölt, menedék városban védelmet élvezett, mert a vérbosszú ott nem érhette utol. A szándékos gyilkosnak azonban bűnhődnie kellett.
A háborúnak is megvoltak a tör¬vényei. A harcba vonulók közül hazaküldtek a csata előtt, aki új házat épített és még nem avatta fel. Aki szőlőt ültetett, de még nem szüretelt. Aki eljegyzett egy nőt,de menyasszonyát még nem vet¬te el. De azokat is elküldték, akik rettegtek a harctól. A városhoz közeledett a sereg, az ostrom előtt békét kellett ajánlani. Csak ha nem fogadták el, akkor lehetett támad¬ni. Vigyázzanak a figyelmeztetés szerint a termésre, élő fát nem szabad kivágni, mert a mező fája az ember élete Ibn Ezra szerint. A levitáknak nem volt birtokuk, ők a számukra kijelölt városokban élhettek háztáji gazdálkodást folytathattak. De ellátásukról gondoskodni kellett. Az emberi élet minden eleme születés, brit, bár micvó, bát micvó, pidján habén, esküvő alkalmat adott és ad a papoknak az Örökkévaló dicséreté¬re. Tanítottak, őrizték és tovább-adták a hagyományokat. A papokat tisztelet illeti. Azonban a kóklereket, csalókat, kuruzslókat büntetni kell. A prófétákra hallgatni kellett, sajnos ez nem mindig következett be, utaljunk Jeremiás, Jesijáhu sorsára.
Tisztelni kell a törvényt és a törvénykezőket, mert az téged véd, érted van. Szembeszáll a zsarnoksággal, de gátat szab a parttalan szabadosságnak. Talán nem feles-leges még egyszer idézni a szidra alapgondolatát: igazságot, igazságot kövess!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések