150 éves a DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGA

A tervezett programok
l./ Ünnepély és nyitókoncert a 150. éves Dohány utcai Zsinagógában
A 2009. évi Zsidó Nyári Fesztivál befejezésével egy időben veszi kezdetét a Dohány utcai Zsinagóga 150 éves jubileumi éve. Ennek nyitóünnepségét az eredeti felavatás napjával megegyező napon, 2009. szeptember 6-án tartjuk.
Vasárnap 16.00 órai kezdettel megnyitjuk az évforduló tiszteletére kialakított új múzeumi termeinket. Az itt elhelyezett kiállítási dokumentumok a zsinagóga létrejöttével, építésével és az eltelt 150 év eseményei¬vel foglalkoznak, azokat mutatják be.
Vasárnap este 18.00 órakor a születésnapját ünneplő Zsinagógában újra felhangzik a „Ma tauvu auholeho Jákauv..." (Mily szépek a sátraid Jákob...) kezdetű fohász, az új haza felé vándorló zsidó népet átok helyett megáldó Bileám szavai.
Ezzel az imával ajkán lép a vallásos zsidó a zsinagógába, ezt énekelték e templom felavatásának ünnepségén is.
Ezután felhangzik a Zsinagóga első orgonistája, dr. Gotthárd Wöhler orgonaprelúdiuma, melyet a Zsinagóga avatására komponált és 150 évvel ezelőtt itt hangzott el először.
Az ünnepi műsor része lesz a Dohány utcai Zsinagóga egykori kiváló orgonistájának, a nagyszerű egyházi zeneszerzőnek, Lisznyay-Szabó Gábornak Raus Hásónóra, a zsidó újévre és Jaum Kippurra, az engeszte¬lőnapra az „Unöszáne taukef..." imához írt csodálatos prelúdiuma.
Előadja: templomunk orgonistája, Lisznyay-Szabó Mária, Fekete László főkántor és a templom kórusának közreműködésével. Vezényel: Somló Andor, a Zsinagóga karnagya.
A Zsinagóga évfordulós avatásának kiemelkedő része egy réztábla elhelyezése az alapkőben, és ezt követően, a Tórák ünnepélyes bevonulása.
A jeles eseményre a magyarországi közélet reprezentánsait, a politikai és gazdasági élet ismert szereplőit, valamint a történelmi egyházak képviselőit hívjuk meg és a fennmaradt helyekre a zsidó közösség tagjai kapnak meghívót.
A rendezvényt a sajtó és a média figyelmébe ajánljuk.
A Duna Tv helyszínen rögzített felvételét külföldön élő honfitársaink is megtekinthetik.

Programok időrendben

2009. szeptember 6.
Nyitóünnepség + Múzeum megnyitás



2009. szeptember 7.
Koncert (Izraeli Filharmonikusok)



2009. október 10.
Szimhat Tóra ünnepség



2009. október 18.
Koncert (Polgár Lászó és Barátai)



2009. december 13.
Hanukka (Téli vásár + utcabál)



2010. február 28.
Orgona hangverseny (Varnus Xavér)

Orgonafesztivál
A Dohány utcai Zsinagógában már 1859—ben, a legelső felavatáskor orgona szólt. Ezt az orgonát a thüringiai Paulinzellben készítették, a SCHULZE és Fiai orgonaüzemben, dr. Gotthard Wöhler, a Nemzeti Zenede tanárának tervei szerint, 2 manuállal, 38 szóló- és 6 mellékváltozattal, mechanikus csúszkaládával. Ez mélyen a Tóraszekrény mögött szólt. A későbbi átépítéseknél mindig cél volt a kihangzás javítása, emiatt is épültek egyre nagyobbra az orgonák.
19O2-ben átépítették a pécsi ANGSTER gyárban 44 szóló- és 26 mellékváltozattal, 3 manuálosra, Schweida Rezső elgondolásai szerint. Ez volt az Op. 382. Angster orgona.
1931-ben, a templom részleges átépítésekor ismét átalakították Wehner Géza utasításai alapján, OTTÓ RIEGER pesti orgonagyárában, az akkori modern technika szerinti elektro-pneumatikus rendszerűre. A 7O regiszteres, 4 manuálos hangszer 5O3O síppal, 49 haranggal az ország egyik legnagyobb orgonája volt. Ekkor készült a templom nyugati végfalánál fent a Távmű, mint 4. manuál.
Az orgonaház nélküli hangszer - korának ma már vitatott technikai újításai miatt is - 6O év alatt teljesen tönkrement. Csupán 27-28 sípregisztert, köztük az Angster orgona sípsorait lehetett részben, vagy egészben átvenni, hogy bársonyos hangzását megőrizzük.
Az 1991-96. évi teljes templomfelújítás idején az egész hangszert kibontották, Drezdába szállították, át¬dolgozták. Most prof. Lehotka Gábor zeneakadémiai tanár, orgonaművész elképzelései alapján francia-romantikus stílusú hangszerként épült újjá (a főorgona 53 regiszterrel, mechanikus csúszkaládával, mechanikus és elektromos vezérlésű traktúrával, a távmű elektromos vezérlésű csúszkaláda 1O regiszterrel; a sípok száma összesen: 4349).
Az orgona egész elrendezése és az orgonaházak is teljesen újak, s fel vannak emelve a hatásos kihangzás érdekében. A főorgona a 194 éves drezdai JEHMLICH ORGELBAU 1455. számú opusa, a távmű és a liturgiái játékasztal a magyar BKM orgonaüzem munkája.
A nagyszerű hangversenyorgonát a magyarországi zenei élet számos kiemelkedő orgonistája szólaltatta már meg. Az itt adott hangversenyek mindegyike a zene ünnepe, a zeneértő és műpártoló közönség elragadtatására szolgál. A Zsinagóga 150. születésnapját ünneplő év jeles eseményeinek sorába méltán tartozik az orgonafesztivál is.
Hazánk nagysikerű, virtuóz és nemzetközileg is elfogadott orgonistáját, Varnus Xavért kértük fel, hogy egy, az eseményhez méltó estet állítson össze.
A gála alkalmával - terveink szerint - a mai magyar orgonamuzsika legfelkészültebb és a közönség által méltán szeretett művésze négy tételben, az orgonairodalom egyházi muzsikájának legjavát fogja interpretálni.



2010. március - április Kiállítás utazik a 4 EU fővárosba, könyvbemutató


2010. május 1.
Láng b' omer (fényfestés; kerti ünnepség; utcabál)



2010. május 2-3.
Konferencia (nemzetközi)
Tudományos konferencia
Ez a szakrális hely, amely az eltelt másfélszáz év alatt olyan sok örömnek és bánatnak adott helyszínt vagy csak hátteret, szinte kiköveteli a megemlékezést, a visszatekintést.
Egy konferencia megrendezésének keretében szeretnénk feldolgozni, bemutatni és az elhangzott tudományos értekezések összerendezése után kívánjuk kiadni a zsinagóga történetét.
A konferencia témái lehetnek:
Az épület, amely építészetileg jelentős alkotás, példaképe a XIX. század végi magyarországi zsinagóga¬építkezéseknek, meghatározott kort és társadalmat tükröz.
Építésének igénye, módja, a vele kapcsolatos építészettörténeti feljegyzések, netán anekdoták, és a további felújítások történetének feldolgozása egy előadás témája.
Zenei kuriózum. A korabeli reform megtestesítője, azóta céltáblája az ortodox zsidóságnak. Ugyanakkor az európai zsidó liturgia letéteményese és őrzője.
Az orgona, a hozzá kapcsolódó ellenérzések és élmények. Közösségi tér, neve szerint Bész ha kneszet, magyarul a gyülekezet háza. A temető szomorú története. Történelmi emlékhely.
Az egy-egy témát feldolgozó professzorok előadásai a zsinagógában hangzanak el. Könnyedén követhetővé téve a feldolgozott téma képi és zenei hatásait.
Az interaktív előadásokat a meghívott érdeklődők és szakemberek vitája, kiegészítése követi. Nagyon érdekesnek ígérkezik a nemzetközi vendégelőadók előadása, megismertetve távoli országok rólunk kialakított képét.
Megfontolandó esetleg egy európai, vagy még szélesebb rabbi-konferencia megrendezése, ugyanezen téma alapján.




2010. június 26.
Nyitott éjszaka (maratoni orgona fesztivál)



2010. szeptember 5.
Záró koncert (MÁV Szimfonikusok)

Záró koncert a 150 éves Dohány zsinagógában
A jubileumi év (2009. szeptember 6.- 2010 augusztusáig) ünnepi sorozatának méltó befejezéseként ismét egy zenei élmény átélésére invitáljuk kedves barátainkat és a zeneirodalom zsidó liturgiái oldala iránt érdeklődő nagyközönséget.
A MÁV Szimfonikus Zenekar kamarazenekara vagy más együttes előadásában hallhatunk majd egy koncertet, melynek egyeztetése jelenleg még zajlik. Elképzelésünk szerint ez egy Handel és/ vagy Haydn kamarazenekarra és orgonára írt, hangversenyteremben ritkán hallható orgonaversenyeiből összeállított mű¬sor lenne.
Továbbra is egyeztetés alatt áll Elli Jaffe, az Izraelben élő világhírű karmester szerződtetése, illetve Zubin Mehta felkérése.
A jeles eseményre a magyarországi közélet reprezentánsait, a politikai és gazdasági élet ismert szereplőit, valamint a történelmi egyházak képviselőit hívjuk meg és a fennmaradt helyekre a zsidó közösség tagjai kapnak meghívót.
A rendezvényt a sajtó és a média figyelmébe ajánljuk. A Duna Tv helyszínen rögzített felvételét külföldön élő honfitársaink is megtekinthetik.


Könyvkiadás
A 150. évforduló szinte kötelezővé teszi, hogy az eltelt időszak jelentős eseményeit, a történések meghatározó személyeit és a társadalomhoz, a nemzethez, a városhoz való kapcsolatát összesítsük és a széles olvasó közönség elé tárjuk.
A Zsinagóga 150 éve bővelkedett eseményekben, vidámakban és szomorúakban egyaránt. Jelentős személyek határozták meg létét és az épület maga sokaknak határozta meg ugyanezt. Kötelességünk történelmi tények alapján feldolgozni és archiválni mindazt, ami az eltelt másfélszáz év alatt itt és az épülettel összekapcsolhatóan történt.
Levéltárunk és múzeumunk bővelkedik írásos anyagokban és tárgyakban, de tervezzük, hogy egy felhívás alapján összegyűjtjük a magánembereknél még fellelhető relikviákat is. Ahogy csak említést tettünk a legutóbbi nagyünnepen a jubileumi tervekről, már akadt jelentkező, akinek érdemes lenne emlékeit akár e könyvben, akár filmszalagon is megőrizni.
A reményeink szerint képekkel gazdagon illusztrált könyv olvasmányos formában, mégis könnyeden dolgozza fel és mutatja be az elmúlt 150 évet.
A könyvben is szereplő képzőművészeti gyűjtemény, mely részben a felhívás alapján kölcsönadott műveket rendszerezi, az újonnan kialakított múzeumi részlegben lesz látható. Az itt kialakításra kerülő, új múzeum adhat helyet az állandó kiállításnak, amely kizárólag a zsinagóga történetét dolgozza fel és mutatja be.

Zenei CD és DVD kiadása
A Dohány utcai Zsinagóga jelenleg az európai zsidó zenei liturgia egyik utolsó letéteményese. Orgonistája, kórusa és annak karnagya több kántor mellett működik hosszú évtizedek óta, és az ide került kántorok sorra átvették a Zsinagóga liturgiái hagyományait.
Fekete László főkántor ugyancsak jeles személye ma már ennek a zenei kultúrának, és mint az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem tanszékvezetője maga is oktatja azt.
Szándékunkban áll a Dohány utcai Zsinagóga szombati és nagyünnepi liturgiáját egy 2 CD-ből álló albummal megörökíteni. Ilyen lemez közel 30 éve nem készült Magyarországon.
Ehhez kapcsolódna terveink szerint egy DVD kiadása is. Ebben a Zsinagóga történetét dolgoznánk fel képi anyaggal, és a lemez részben tartalmazná a CD zenei anyagát is.

Dr. Frölich Róbert főrabbi
Kálmán Kálmán elnök

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések