Maszada - világörökség tagja 2001

Maszada

Maszada 60 méterre a tengerszint felett, 434 m – rel a Holt tenger szintje felett fekszik.

Maszada minössze 100 éven át volt történelmi jelentőségű hely. A nagy Heródes ide menekült, később a zelóták Jeruzsálem eleste után még három évig i.e.73-ig tartani tudták magukat a rómaiakkal szemben.
Az első építményt Alexander Jannaiosz ( Jonathán főpap) i.e. 103 – 76 építtette.

Később Heródes bővítette ki a királyi palotát, és erődítményt építtetett. A hegy tetején lévő 200 X 600 m fennsíkon paloták, igazgatási épületek, raktárak, csapatszállások és ciszternák voltak, 1300 m hosszú kazamatafallal vetette körül, amit még 38, egyenként 10 m magas torony is erősített, 12 ciszterna volt, egyenként 4000 köbméter befogadóképességgel, itt tárolták az élelmiszereiket. . 66 – ban a zsidók fellázadtak Jeruzsálemben Róma ellen.
Zelóták átköltöztek Jeruzsálemből és Maszada erődbe telepedtek le.
Maszadában végül is 967 férfi, nő és gyermek gyűlt össze. Ezek az emberek 70 – ben bekövetkezett Jeruzsálem eleste után sem adták fel a várat, ezért a rómaiak 72 – ben elhatározták hogy megostromolták Maszadát.
Parancsnokuk Flavius Silvus 4500 m hosszú fallal vette körbe Maszadát, és mögötte nyolc tábort állított fel, ezek között volt saját rombusz alakú főtábora a nyugati oldalon. Ezen az oldalon föld feltöltésével egy rámpát alakítottak ki. Ezen a rámpán faltörő kosokat, ostrom gépeket vittek a fal közelébe. Nyolc hónap telt el és a rómaiak áttörték a falakat. Ebben a kilátástalan helyzetben szólította fel beszédében Eleazer a harcostársait hogy inkább vállalják a halált, minthogy fogságba essenek. A védők elégették ingóságaikat, de nem égették el a Heródes kora óta itt lévő élelmiszerkészleteiket.
Sorshúzással kijelöltek tíz embert, akik először a többieket, majd végül saját magukat ölték meg. ( a zsidó törvény tiltja az öngyilkosságot).
Amikor a rómaiak bejutottak a vár belsejébe 960 halottat találtak. Két asszony és öt gyermekük elrejtőzött a vízvezeték hálózatban. Ők számoltak be a történtekről a rómaiaknak.

Ma Izraelben Maszada Mítosszá vált.

A reménytelen helyzetben is érvényesülő zsidó helytállás szimbolikája.

A katonai eskünél ezt mondják: „…soha többé nem eshet el Maszada…”


Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések