>

Kétezer éves magból sarjad a júdeai facsemete

Facsemetét neveltek a kutatók abból a kétezer éves datolyamagból, amelyet Maszada ősi erődjében leltek egy ásatás során 2005-ben. A csemete hozzájárulhat ahhoz, hogy újjáéledjenek a Biblia növényei.

A tudósok csütörtökön bejelentették: szénizotópos vizsgálat bizonyította, hogy a Biblia legidősebb pátriárkájáról Matuzsálemnek elnevezett mag nagyjából egyidős a modern időszámítással. A datolyamag ezzel a legidősebb mag, amelyet sikerült kicsíráztatni, mondta Szára Szallon, a jeruzsálemi Hadassza Orvosi Központ munkatársa, a kutatócsoport vezetője.

A mag egy júdeai datolyapálma "gyermeke". Ezt a pálmafajt valaha végig a Jordán folyó partjai mentén termesztettek, de már évszázadokkal ezelőtt kipusztult, írják a biológusok a Science című folyóiratban megjelent tanulmányukban. A Maszada-erődben,


Maszada Heródes király I. században épült, a Holt-tengerre néző téli palotájában számos magját találták meg. Szallon, aki korábban már számos alkalommal tett kísérletet ősi magvak kicsíráztatására, ám mindeddig sikertelenül, örömmel állapította meg: "Ez a mag megeredt". A korábbi eredménytelenség miatt a kutató kezdetben kétségbe vonta, hogy a szárba szökkenő mag is olyan öreg, mint a körülötte találtak.

Amikor először próbáltuk meghatározni a korát, nem tudtunk anyagmintát venni a maghéjból. Aztán később átültettük a csemetét, és akkor megtaláltuk a gyökerek között a héj néhány olyan darabját, amely alkalmas volt a szénizotópos vizsgálatra, magyarázta Szallon.

A vizsgálat kimutatta, hogy a csírázó mag is kétezer éves, valamint azt is, hogy genetikai állományának fele egyezik meg a mai datolyákéval. A júdeai pálmát a bibliai időkben nem csak szépségéért tisztelték, hanem gyógyító hatásáért is: a néphit szerint számos betegség esetében hatékony, a szívproblémáktól a székrekedésig

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések