Magyarok részvételével megkezdődött Jeruzsálemben az antiszemitizmus elleni harc világfóruma ötödik értekezlete


Mind a magyar kormány, mind a zsidó szervezetek elküldték képviselőiket az antiszemitizmus elleni harc világfóruma ötödik értekezletére, amely kedd este kezdte meg munkáját Jeruzsálemben.
A kétévente megrendezett, több mint ezer zsidó közösség képviselőjét, diplomatákat, szakembereket felvonultató konferencia ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki az utóbbi években egyre erősödő Izrael-ellenességet az antiszemitizmus újfajta megjelenéseként értékelte, amely a sok évszázados zsidók elleni gyűlölet gyújtópontjába az egyes emberek helyett a zsidó államot helyezte.
Az izraeli külügyminisztérium szervezte fórumon a német kormány képviseletében megszólaló Heiko Maas igazságügy-miniszter a német zsidó közösségek újjáéledéséről beszélt, s arról, hogy Berlinnek szándékában áll a még élő egykori náci háborús bűnösök felkutatása és az elmulasztott évtizedek után az igazság szolgáltatása ügyükben.
Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere a zsidók párizsi jelenlétének fontosságát hangsúlyozta, és kijelentette, hogy hivatalával mindent elkövet védelmük és jólétük érdekében.
A magyar kormány delegációját Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros magyar elnökségének munkáját irányító miniszteri biztos vezeti. Takács Szabolcs az MTI-nek elmondta, hogy az IHRA elnökeként harmincegy tagállam és nyolc megfigyelő állam képviseletében kapott meghívót a konferenciára. Szerdán az egyik szekcióban az európai városok antiszemitizmusának korunkban megfigyelhető növekedéséről fog beszélni, a panel a lehetséges válaszokat kutatja majd.
A magyar diplomata felhívta a figyelmet a radikalizmus veszélyére, amely a világ számos országában, köztük Európában egyre erősödik és más-más formában jelentkezik, s hogy Franciaországban, Norvégiában már halálos áldozatokkal is járt a zsidó közösségek elleni düh és gyűlölet.
A magyar kormánynak az antiszemita jelenségek elleni munkájáról is beszélt. Az IHRA tevékenységét egyfajta “purgatóriumként” mutatta be, ahol a részvevő országoknak a holokauszt oktatásával önként szembe kell nézniük saját múltjukkal akkor is, ha az kellemetlen, mert csak így tudják a megfelelő módon formálni a jövőt.
Közölte, hogy a magyar kormányok már 2000 óta folyamatosan megpróbálják vállalni ezt a küzdelmet, a múltban történtek elismerését, s a jelenbeli antiszemitizmus és más radikális szélsőséges rasszista jelenségek elleni törvényhozást, és a törvények végrehajtatását.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének delegációját Heisler András elnök vezeti a jeruzsálemi konferencián, aki elmondta, hogy idén igen népes küldöttség érkezett a magyar zsidóság képviseletében, minden bejegyzett zsidó egyház indított küldöttséget az eseményre.
A zsidó vezetők az értekezlet megbeszélésein és ülésein hasznos ismereteket nyernek mind a többi közösség ügyeiről, mind az antiszemitizmus elleni fellépés módjairól, de Heisler szerint ugyancsak különösen fontosak a konferencia szüneteiben létrejövő kapcsolatok és találkozások, amelyek a jövőben nagyban segíthetik a magyar zsidó közösségek helyzetét.
MTI

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések