Sávuot ünnepe és bát micva avatás a Dohány utcában

Sávuot ünnepe és bát micva avatás a Dohány utcában


M. Kende Péter / Mazsihisz

Sávuot, a hetek, a kinyilatkoztatás ünnepe, mely a lelki szabadulás emlékét is jelenti egyben. Ezen alkalommal, Sávuot előestéjén, a templom gyönyörű virágdíszítést kapott, ez a nap sok lány számára különösen fontos volt, hiszen a szokások szerint e napon kerül sor a lányavatás, a bat micva szertartására is.

Rengetegen jöttek el a Dohány utcai zsinagógába, a tóraadást és a lányokat ünnepelni. Az ünnepi készülődés zsivaját a csend és a figyelem váltotta fel. Szempárok sokasága szegeződött a kilenc lányra, akik az avatási szertartásra jöttek. A lányok a virágokkal feldíszített zsinagógában – a hangulathoz méltóan - megilletődve várták az ünnepség kezdetét.

Az ünnepélyes menetet két kislány vezette fel, kezükben egy-egy gyertyával. Az ünneplők, Fekete László főkántorral együtt a Ma Tovut énekelték.

A lányok felsorakoztak, majd dr. Fröhlich Róbert főrabbi köszöntötte őket. Elmondta, hogy a lányoknak innentől kezdve „csupán” az a dolguk, hogy a péntek esti lángot meggyújtsák, aminek fontosságára külön is felhívta figyelmüket. A lányoknak később, pár év múlva, immár felnőttként, asszonyként a legfontosabb feladatuk a család, a közösség összetartása. Ez a feladat azt is jelenti, hogy nekik kell ügyelni majd arra, hogy az a több mint ötezer éves fa, mely a zsidóságot jelenti, tovább hajtsa leveleit. Nincs is ennél kitüntetőbb feladat, a sorsközösség felvállalása, a hagyományok tisztelete, annak továbbadása.

A főrabbi kifejtette reményét, hogy a bát micván megjelent lányokat viszontláthatjuk a zsinagógában, hasznos tagjaként a hazai zsidó közösségnek.

Az ünnepség végén Zoltai Gusztáv elnök úr nyújtotta át a Dohány utcai templomkörzet ajándékait. A lányokat köszöntötték szüleik, családtagjaik, barátaik, valamint a szép számmal megjelent tanáraik is.

A lányavatás után került sor a mincha és maariv imákra, majd a körzet tagjai számára megrendezett kidusra került sor a Talmud-Tóra helységben. Itt a Sávuot ünnepének megfelelően tejes ételekből készített remekművek várták az érkezőket. A sok-sok finomság mellett adva volt az ünnep hangulata, így mindenki remekül érezte magát. Mint azt Peccol Sándor, a körzet egyik elöljárója elmondta, ezek az összejövetelek teremtenek alkalmat arra, hogy egy jót beszélgethessünk egymással.

Fröhlich Róbert az ima elmondása után, a kiduson megjelenteknek elmesélte, a Sávuot ünnepének jelentőségét, valamint azt is, hogy miért is kell ezen a napon tejes ételeket fogyasztani. Ezt követően már nem is maradt más, mint a sávuoti ételek elfogyasztása.

Zoltai Gusztáv elnök úr kiemelte, nagyon sokan segítettek abban, hogy ez az ünnep teljes legyen a Dohány utcai körzet életében, nekik külön köszönetet mondott, így Fülöp Juditnak, Fröhlich Katinak, Fröhlich Kittynek, Vastag Zsuzsának, Zaller Zsuzsának, Nádel Áginak, valamint Sharon Ashernek, aki a tojásos nokedli elkészítésében szerzett múlhatatlan érdemeket.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések