Izraeli katona: „Lincshangulat volt”

Izraeli katona: „Lincshangulat volt”

Az izraeli hadsereg által közreadott videón jól látszik, amint a „Szabad Gáza” csoporthoz tartozó „emberjogi aktivisták” különféle fegyverekkel – vasrúddal és más fémtárgyakkal – támadnak a hajó fedélzetére lépő izraeli katonákra, akik megállásra szólították fel a Gázába tartó flottillát és Asdod kikötőjébe akarták azt irányítani.

Az izraeliek azután döntöttek az akció mellett, hogy hiába szólították fel a flottilla vezérhajóját minden lehetséges úton megállásra.

Miután az izraelieket lőfegyverekből is támadás érte, viszonozták a tüzet. Az ezt követő harc során 15 aktivista halt meg és több tucatnyian megsérültek. Megsérült kilenc izraeli katona is.

„Olyan volt ez, mint lincselés Ramallahban” – mondta az akcióban részt vevő egyik katona egy interjúban. (2002-ben két, Ramallahba tévedt izraeli katonát darabokra tépett a megvadult tömeg.)



Miután az izraeli katonák úrrá lettek a helyzeten, a flottillát az asdodi kikötőbe irányították. A sebesülteket helikopterekkel vitték a közeli kórházakba.

A Kanadában tartozódó izraeli miniszterelnök Benjamin Netanjahu, megszakította Észak-Amerikai útját, s elhalasztotta holnapra tervezett Washingtoni látogatását, amelynek során találkozott volna Barack Obama elnökkel, és pár órán belül visszarepül Izraelbe.


A Jerusalem Post beszámolója alapján
Mazsihisz

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések