Töltött káposzta zsidósan




 1 kg savanyú káposzta
10 savanyított káposztalevél
4 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kg darált marhahús
½ kg füstölt pulyka mell, vagy comb
2 kávéskanál édesnemes pirospaprika
15 dkg rizs
1 csipet őrölt köménymag
1 mokkáskanál szárított majoránna
2 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt

Elkészítés:


 A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
Az olajban megpirítjuk a hagymát,majd hozzá adjuk a kockára vágott füstölt pulyka húst,  meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.
  A darált húshoz szintén pirítunk egy kis hagymát. Ha kihűlt hozzá adjuk a darált húshoz valamint fokhagymával, a rizzsel, 1 kávéskanál pirospaprikával, a köménymaggal, a majoránnával, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük. Ha marad, egy kis töltelékünk káposzta nélkül azt gombócokká formáljuk és azt is töltelék tetejére tesszük. Én is így jártam J
 A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük. 
Jó étvágyat :-) 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések