Köves Slomó közleménye a Szegedi Csanáddal való találkozás kapcsán


Köves Slomó közleménye a Szegedi Csanáddal való találkozás kapcsán




A sajtó részéről, illetve magánemberektől érkezett nagyszámú megkeresésre reagálva, az alábbiakban egy pár pontban szeretném összefoglalni Szegedi Csanád nálam tett látogatásával kapcsolatos álláspontomat:



Szegedi Csanád magánemberként keresett fel. Mint rabbi – származástól és morális előélettől függetlenül – minden válsághelyzetbe jutott embert, és különösen egy származásával most szembesült zsidót kötelességem fogadni. Egy ilyen találkozás nem a feloldozásról, hanem a lehetséges útválasztásokról szól. Ami ezen a – számomra is nehéz, lelkileg megterhelő – beszélgetésen elhangzott, azt, mint rabbival osztotta meg velem. Szegedi Csanád annyit mond el erről, amennyit jónak lát, engem köt a diszkréció, kivéve az ott általa elmondott bocsánatkérést és a szűk közösségünkre tartozó tanulságokat, amelyek nyilván nem csak nekem szóltak.
A zsidó vallás tanítása szerint minden ember szabad akarattal bír, és bármikor jóváteheti korábbi tetteit. A jóvátétel, és egyáltalán a megváltozás egy hosszú és göröngyös folyamat, amelynek sok lelki, emberi és közösségi vonzata van. A jelen szituációban úgy gondolom, hogy Szegedi Csanád egy jóvátételi, önismereti, újraértékelési és egy nehéz tanulási folyamat kellős közepén van, amelynek – mindannyiunk reménye és érdeke szerint pozitívan kellene végződnie. Az, hogy ez így fog történni vagy sem, az elsősorban rajta múlik, nekünk azonban a zsidó vallási tanítás szerint minden lehetséges segítséget meg kell adnunk.
Tisztában vagyok a téma érzékenységével és az üggyel járó – mindannyiunkra kiható felelősséggel – így én egy nálam személyesen tapasztaltabb és nagyobb tudású rabbit, Oberlander Báruhot kértem fel a helyzet szakmai egyengetésére – abban az esetben, ha erre a továbbiakban szükség lesz. Oberlander rabbi, az üggyel kapcsolatban – eredetileg attól függetlenül – egy teoretikus szakmai tanulmányt adott közre, amely a zsido.com oldalon olvasható.
Megítélésem szerint ez a – nem kifejezetten mindennapi – ügy még messze nem ért véget. Arra kérem saját közösségemet és a nagy nyilvánosságot is, hogy várjuk meg az ügy végkimenetelét, ne hozzunk elhamarkodott ítéletet, és addig is hagyjuk a folyamatot, annak emberi aspektusában a média nyilvánosság nélkül alakulni. Ami Szegedi Csanádot illeti: a személyes sorsa az ő kezében van.
Tisztelettel,
Budapest, 2012. augusztus 6.
Köves Slomó rabbi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések