Receptek Savuotra

Batata krémleves

3 db közepes méretű (kb. 1 kg) édesburgonya, 1 – 2 db. sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg vaj, 1 liter víz, 2,5 dl tejszín, só, bors, gyömbér, őrölt koriander.

Elkészítés:
Felszeleteljük a vöröshagymát majd vajon megfonnyasztjuk, erre rádobjuk a vékony szeletekre vágott édesburgonyát, sárgarépát és átpirítjuk. Ezután felöntjük az 1 liter vízzel, úgy hogy kb. 2-3 cm-rel lepje el az édesburgonyát. Sóval, borssal, gyömbérrel, őrölt koriander ízesítjük (a gyömbérrel és a korianderrel óvatosan). Teljesen puhára főzzük, és botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, kiforraljuk. Tálaláskor a krémlevesre kör formában rá csurgatunk egy ki megmaradt tejszínt.

Brokkoli felfújt

4 személyre:
50 dkg brokkoli, 2 evőkanál ételízesítő, 2 evőkanál ráma sütőmargarin, 5 dkg liszt, 4 dl tej, 1 csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 4 tojás.
a formák kikenéséhez vaj, zsemlemorzsa
Előkészítés:
Az 50 dkg brokkolit rózsáira szedjük, majd megmossuk, és 1 evőkanál ételízesítővel 1 liter vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Amikor megpuhult leszűrjük, és botrmixerrel pürésítjük.
Felolvasztjuk a margarint a serpenyőben, hozzá adjuk a lisztet, kicsit pirítjuk, majd feleresztjük a tejjel, és folyamatosan keverve 3-5 perc alatt sűrűre főzzük.
Lehúzzuk a lángról, a megmaradt delikáttal, és a szerecsendióval megfűszerezzük. Belekeverjük a brokkoli pépet, a reszelt sajtot, és a tojások sárgáját.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és lazán a masszához keverjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Négy kis pudingformát megkenünk vajjal, beszórjuk zsemlemorzsával, és háromnegyed részig megtöltjük a brokkolis masszával.
A formákat tepsibe tesszük, és annyi vizet öntünk alá, hogy a formák feléig érjen.
A sütőben kb. 40 perc alatt készre pároljuk. Tányérra borítva sajtmártással, párolt rizzsel tálaljuk.

Túró torta

50 dkg túró (puha, krémes)1 zacskó vaníliás pudingpor főzős,1 db citrom,3 db tojás
15 dkg cukor, 3dkg vaj

Elkészítés

Tojások sárgáját kikeverjük a cukorral. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a tojássárgáját. és az egészet habosra keverjük. Utána beletesszük a pudingport és a citrom reszelt héját, valamint a fél citrom levét, jól elkeverjük. Végül hozzáadjuk a túrót.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, óvatosan az előző masszához keverjük.
Kivajazott, lisztezett tepsibe/tortaformába tesszük és 50 percig 180 °C-on sütjük.
Ha kihűlt a tetejét meg szórjuk porcukorral.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések