Felújították a Budapesti Hősök Templomot

A Templom építése Faragó Ferenc és Vágó László nevéhez fűződik, ők voltak akik a modern művészetet és a ó keleti babilóniai stílust alkalmazták az építkezés során. A 186 személyes, Hősök Templomot 1930 augusztusában kezdték el építeni és 1931 szeptember 12 –én ros há sánára fel is épült. A templom külső oldalán három keskeny magas félköríves lezárású kapu található. A templom kertben tervekbe volt véve Vizi medence, de végül sajnálatos módon ez nem épült meg. A hősök templom tetején félgömb alakú kupola, ezen megőrizték az eredeti pályatervek hangulatát, amely szintén a babilóniai stílushoz hasonlít. A templombelső része téglalap alakú. A tora szekrény és a vele egy tömböt alkotó két kőtábla zöld márványból van kiformázva. A bejárati ajtó felé fordulva két óriási menórát láthatunk az ajtó két oldalán. Két sorban vannak a padok, három, három magas ablakot láthatunk az oldalfalakon, ezek világoskék és fehér színűre vannak festve. A Tóra szekrény mögött fent a karzaton van a harmónium. Egy kis ara szoba helyezkedik el a tóra szekrény mögött. A Tóra szekrénnyel szemben hatágú csillagban olvasható hatalmas héber betűkkel, bibliai idézetet olvashatunk a háborúban elesett katonák emlékére:
„Jaj, hogy a hősök elhullottak a harcban, éljen tovább nevük a nap alatt. Érdemük és igazságuk megmarad örökre. Keljenek életre halottaid, és támadjanak föl a holttestek. Ébredjetek, ujjongjatok, ti akik a porban laktok, mert harmatod a fény harmata,és beszórja az árnyak földjét.”
Miért is nevezzük a Hősök Templomának? Az első világháborúban, a magyar hadseregben katonaként szolgált és dicsőséget szerzet zsidó emberek miatt kapta a templom a hősök nevet. Akkoriban úgy mondták: „a tízezer hősök emlékére” A különböző számítások szerint ennyién haltak hősi halált a magyar hazáért. Ez a templom a magyar zsidó közösségben, első világháborúban hősi halottaknak állított emléket.
Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések