Hule-síkság

A Hule-síkság Izrael északi részében a libanoni határnál lévő Hazorig terjed, keleten a Golán-fennsík, nyugaton a libanoni hegyek határolják. A völgyszerű táj az ország egyik legnagyobb lecsapolt, mezőgazdasági művelés alá vont területe.
A Hule-síkság évszázadokon át maláriától fertőzött, mocsaras vidék volt. Az egyiptomi Ibrahim pasa 1830 és 1840 között elhódította Palesztínát a törököktől, felrobbantotta a Benot Ya’kov hídtól délre emelkedő vulkáni sziklatömb egy részét, hogy a víz innen könnyebben juthasson el Jordániába.Sajnos az akkor politikai helyzet ezt a tervet nem tette lehetővé és a területen mindössze néhány beduin maradt vízi bivalyokkal. 1883-ban zsidó bevándorlók megalapították Yesud HaMa’la falut.A kezdeti nehéz időszakban nagy segítséget jelentett Rothschild báró támogatása, aki a terület vízmentesítése céljából eukaliptuszfákat telepíttetett. A nagyarányú lecsapolási munka azonban csak akkor kezdődött el, amikor 1834-ben a Zsidó Nemzeti Alapítvány területeket szerzett itt. 1951 és 1958 között hozták létre a vízvezetékek kiépítését, mely ellátja a déli országrészt a Galileából érkező vízzel. A Jordán medrének kimélyítése és lépcsőzetessé tétele következtében eltűntek a mocsarak és a vidékből termékeny föld lett.
A megjavult életkörülmények több mezőgazdasági település kialakulásához vezettek. 1940-ben jött létre a két falu, Amir és Sede Nehemya, ahol a Hazbani, a Dan és a Banyas folyó a Jordanba ömlik, továbbá Bet Hillel.Ezt követte 1946-ban Ne’ol Mordekhay, 1948-ban pedig HaGosherim. Qiryat Shemona a napjainkban 15 – 16 ezer lakosú város, 1949-ben táborként alakult egy elhagyott arab falu romjain, a Hule-síkság északnyugati szélén. A Rosh Pinna és Qiryat Shemona között található a Hule természetvédelmi terület. A rezervátumot eredeti állapotában tartották meg. A bejáratnál kialakított piknikező helyet elhagyva különböző gyalogutakon sétálhatunk a mocsaras tájon, közben megismerkedhetünk a itteni egyedülálló állat- és növényvilággal. Számos madárfajon kívül élnek itt vadmacskák, vaddisznók, hódok és vízibivalyok. A terület közepén emelt megfigyelőtoronyból az egész térség áttekinthető.
Qiryat Shemonétol nyugatra , a Horeshat-völgyben egy nagy kiterjedésű Nemzeti Park terül el, közepén egy tóval, melyet a Dan folyó táplál. A területen néhány óriási tölgyfa található, melyek közül van amelyik állítólag 2000 éves. A monda szerint Mohemed tíz katonája ültette őket. Ezen a területen táboroztak és mivel sehol nem találtak fát, ezért oszlopokat vertek le a talajba, hogy azokhoz kössék a lovaikat. Az oszlopok reggelre hatalmas tölgyfákká változtak.
Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések