A Hebroni üveg

A Hebron üveg kialakulása már a római birodalom idején megtalálható volt Palesztinában. Erre utal a Hebron’s Old City városnegyed /üvegfúvó negyed/ amely napjainkban is vonzza a turistákat.
A Földközi-tenger partján az ókori föníciai üvegipar zsugorodott össze, és Hebronban folytatódott tovább. Már az 1 és a 2 századból való üvegtárgyakat találtak a régészek. Az egyik elmélet szerint a velencei technikát alkalmazták, a másik szerint Szíriából ered és a keresztesek által került Hebronba.
Történelmi utalások azt mutatják, hogy a 14.században Hebronban nem kevesebb, mint tizennégy gyárban készítettek különféle üvegtárgyakat. Ezek mind a régi városrészben működtek. Az üveggyártás alapanyagai a szomszédos falvakból való homok a nátrium-karbonát / a Holt tengeri /valamint színező adalékok, mint a vas-oxid és a réz-oxid.
A Hebroni üveggyártás az egész arab világban jól ismert. A Üveg kereskedők egy egész merkantil hálózatot fejlesztettek ki, dél-Jordániában és Egyiptomban , ezzel megnőtt a kereslet a különleges üvegtárgyak iránt. Hagyományos a funkcionális tárgyak előállítása: poharak, tálak kancsók, Oliva olaj lámpák , valamint üveggyöngyök és ezzel díszített használati tárgyak.
Az üveg termékek gyártás a szegényebb tömegeknek is jó kereseti lehetőséget biztosított. Még az 1873-ban Bécsben rendezett Világkiállításon is szerepeltek a Hebronban készült üveg dísztárgyak. A hagyományos Glassblowing ma is három gyárat üzemeltet Hebronban és Halhulban. A két gyár a Natsheh család tulajdonában van. Itt készülnek a borospoharak, edények tálak, virágcserepek, hamutartók. Bár a legtöbb tárgy nem díszített, újabban művészien alkalmazott üvegszálak fonják be a dísztárgyakat, melyek így még impozánsabb külsőt kapnak és kápráztatják el a vásárlókat.
A színek is hagyományosak, sötét és világoskék, türkiz, sötétvörös, valamint sötét és világoszöld. Ezek a csodás színek a különböző fémek hozzáadásával jönnek létre, mint a vas- és rézoxid. Ma már újrahasznosított üveg is szerepel a z alapanyagok között. A pontos gyártási folyamat természetesen titkos, hiszen a Hebron üveg ettől szép és különleges. A dolgozók zöme már gyermekkorától a gyárakban dolgozik, ott nő fel és lesz mestere ennek a páratlan üveg művességnek.
Üveggyöngyök és ékszerek is készülnek Hebronban a hölgyek nagy örömére. A kék gyöngy a szemet jelképezi. Ezt amulettként viselik szemmel verés ellen. A legtöbb nő ékszereit a házasságában kapja, a menyasszonyi kelengye része is a sokféle üvegből készül nyakék és karkötő.
Ha olyan országban járunk ahol megvásárolható valamilyen Hebronban készült üvegtárgy vagy ékszer, ne mulasszuk el és vigyünk belőle haza szeretteinknek, barátainknak.
Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések