Shavuot

Szokások sávuotkor
Május 28 - án Csütörtökön este és 29 - 30 - án pénteken és szombaton Sávuot, a Tóra - adás ünnepe lesz a három zarándokünnep egyike.Ezen az ünnepen megemlékezünk a teremtés után 2448 évvel ezelőtt 3321 évvel történt Sinai hegyi Tóra adásról, valamint az első gyümölcsök áldozatáról, amelyet hálaadásként ajánlottak fel a jeruzsálemi szentélyben.
A Sávuot megtartásához nem szükséges különleges szertartásokat, ceremóniákat betartani, mint mondjuk a széder estéjén. Ilyenkor a külsőségek helyett a belső, a szellem és lélek ünnepel elsősorban. Az ünnepen egész éjjel tanulmányozzák a Torát
A nap központi eseménye a tízparancsolat felolvasása, melyet a tisztelet jeleként állva hallgatnak végig. Előtte pedig az előimádkozó egy alázatos, arámi nyelvű ima keretében engedélyt kér a felolvasásra (Ákdámut...). Az ünnepen Hállél-mondással is hálát adnak Istennek.

Általánosan elterjedt azonban ilyenkor az otthonok és zsinagógákat virágokkal, friss lombbal való díszítése, ezzel emlékeznek arra, hogy az isteni kinyilatkoztatáskor virágba borult a Szináj hegy. Az ünnep napján, illetve a diaszpórában napjaiban a tejes, túrós ételeket esznek, amivel a Tora friss, éltető, tápláló erejét kívánják kifejezni. A Tóra az a tej, amellyel Izraelt, mint gyermekét táplálja Isten.

A zsidóság ilyenkor tartja a serdülő (tizenkét éves) lányok avatását (bát micvá) is. Egyes közösségekben a zsidó halottak napját (mázkir) is ezen az ünnepen tartják (nem pészáh utolsó napján), emlékezvén a Dávidra, aki ezen a napon adta vissza lelkét teremtőjének.

Szokás sávuotkor az adakozás, hogy mindenkinek teljes lehessen az öröme.

Túrótorta Sávuotra:

HOZZÁVALÓK

50 dkg túró (lehetőleg puha, krémes)
1 zacskó vaníliás pudingpor (főzős)
1 db citrom
3 db tojás
15 dkg cukor v. 30 g édesítőszer
3 dkg vaj

ELKÉSZÍTÉSE

A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral. A vajat megolvasztjuk és belekeverjük a tojássárgájába. Habosra keverjük. Utána beletesszük a pudingport és a citrom reszelt héját, valamint a fél citrom levét. Jól elkeverjük. Végül belekeverjük a túrót.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, óvatosan az előző masszához keverjük.
Kivajazott, lisztezett tepsibe/tortaformába tesszük és 50 percig 180 °C-on sütjük

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések