Esszénusok

A szadduceusok és a farizeusok mellet az esszénusok voltak a harmadik zsidó vallási párt.Az i.e. 150 táján jött létre ebben az időben konfliktus alakult ki a jeruzsálemi Templom és a templomi szolgák között. Sok bajt okozott a hellenista befolyás, a hűtlenné vált jeruzsálemi kultúra helyet az esszénusok az igazi Izraelt szerették volna létre hozni.
Qumránban 200 esszénus lakott, településüket nem sokkal i.e. 150 után alakították meg, majd földrengés pusztította el ezt a helyet. később újra felépítették, és i.sz.68 - ban a zsidó háborúban a római csapatok teljesen megsemmisítették ezt a területet. Az ott lakok a környéken lévő barlangokban rejtették a az ingóságaikat, valamint a könyvtárat, az írásaikat, és kincseiket.
Az idő elteltével Bar kohba - felkelés idején 132 és 136 között qumrán újra benépesült, 200 év alatt az esszénusok szigorú életformában éltek.
A szabályzatuk előírta hogy akit felvesznek a közösségükbe azt vízzel megkel keresztelni, és a vagyonát beadta a közösségbe.
Étkezés előtt rituális tisztálkodáson vettek részt, majd ezután ünnepélyesen megszegték a kenyeret, és bort ittak.
Mezőgazdaságból tartották fent önmagukat. Az életvitelüket jellemezte igénytelenség, jámborság, és tisztaság. Vannak akik úgy gondolják hogy "ez egy szigorú zsidó, a Torához kötődő, eszkatologikusan radikalizált vallási megszentelődési mozgalom volt, közösség élén az igazságosság tanítója egy Cadik származású pap állt"
A közösségre jellemző volt a Messiás - várás, és a világosság és a sötétség fiainak világvégi harca, ezt egy közel 3 méter hosszú tekercsben részleteztek.
Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések