Gundel Károly és a Libator
1934 február 13 –án a Metropol szálló éttermeiben volt az
erdélyi disznótor. A termek zsúfolásig megteltek. Az erdélyi specialitással nagyszerűen
elkészített hurkák és roston sült kolbászok és húsok mellett különleges
paprikamártás és kiváló borok lettek felszolgálva.
A zsűri Gundel Károly elnöklésével február 19 –én tartotta
meg a döntését az állatkert különtermében. A torokon való részvétel a minőség levesesség
fűszerezettség, ízesség, sütés, tálalás, lelkiismeretes pontozása még csak ment,
de a pontozások összehasonlítása majdnem lehetetlen megoldás elé állította a zsűri
tagjait. Minthogy minden pályázó a kiváló szakszerűsége
mellett bizonyos specialitással lepte meg a nagyközönséget és miután némi
különbségek csak aránybeliek voltak, így mindegyik egyformán érdemli meg a
pálmát.
A disznótor után Neiger Jakab és fia Jenő rámutattak arra,
hogy a nagyközönséget a vendéglői asztalhoz nemcsak disznótorral, hanem libatorral
is lehet csábítani.
A menü a következő volt: Füstölt libamell, töltött libanyak,
sült libamáj, libatepertő, libakolbász, libasült, sólet.
Vegyes saláta
Flódni, kindli
Neiger urak ezzel, újszerűséggel óriási sikert arattak és a
speciális libakolbász és kindli receptekért valósággal megostromozták.
Mennyi érdekesség nyilatkozott meg a versenyen és a meglepő az,
hogy nem csak a jó gyomrú emberek, hanem a diétán élők részéről is nagy volt az
érdeklődés, akiket Gundel Károly védnökünk ki is elégített az általa összeállított
diétás disznótorral.
E nemes versenyek felhívták a súlyos gonddal küzdő
nagyközönséget a fehér asztal örömeire a magyar barátkozás régi hagyományaira. Mindenki
egybefogott és az egész társaságot egy családi együttérzés lengte át. A magyar
vendéglős és vendéglősné, a magyar szakács a világhírű magyar konyhájával a
múltban is és a jövőben is a magyar föld termékeiből a legjobbakat tudta és tudja
nyújtani a vendégeinek.
És ürítsük a hazáért e pohárt!
Egy pohár a hazáért meg nem árt!
Budapest 1934. február hó
Dittmayer Andor
Megjegyzések