Sabih pitában -סביח
סביח
Sabih pitában
Összetétel:
hummusz, fejes saláta, káposzta saláta, hagyma,sült burgonya, csípős szósz, friss petrezselyem, hagyma, sült padlizsán, főtt tojás, thina
Elkészítés:
A pitát késsel ketté nyitjuk és a felsoroltak alapján megkenjük a pita belsejét humusszal, majd beletesszük a vékony csíkokra vágott fejes salátát, a káposzta salátát hagymát, csípős szószt, sült burgonyát a szeletekre vágott tojásokat, karikára vágott sült padlizsánt és a tölteléket leöntjük thinaval.
Jó étvágyat :-)
סביח הוא מאכל עממי ממוצא עיראקי שקנה אחיזה רחבה בישראל. באופן מסורתי מקובל לאוכלו בבוקר שבת ובערב שבת; מקור שמו, על פי אחת הגרסאות, הוא מהמילה "בוקר" – בערבית "צבאח". (לפי גרסה אחרת, מקור השם בשמו של הראשון שמכרו בארץ; ראו להלן.)
כיום נפוצות ברחבי הארץ "סביחיות" - דוכני אוכל המתמחים במכירת סביח.
פיתה (או חלה) ובתוכה:
חציל מטוגן.
ביצה קשה (לרוב חומה).
חומוס.
טחינה.
סלט ירקות.
עמבה.
סחוג.
מלפפון חמוץ.
תפוח אדמה מבושל (בחלק מהגרסאות).
Megjegyzések